Cyberweerbaarheid Nederlandse bedrijven ondermaats

In de afgelopen jaren is door overheid, bedrijfsleven en wetenschap veel tijd en middelen geïnvesteerd in cyberweerbaarheid. Echter is de mate waarin Nederlandse bedrijven maatregelen treffen tegen cyberaanvallen nog steeds ondermaats. De cyberweerbaarheid in veel bedrijven is nog niet overal afdoende om de toenemende cyberdreigingen het hoofd te bieden. Cyberdreigingen voor Nederlandse bedrijven zijn permanent aanwezig. Uit een internationaal onderzoek van cyberbeveiliger Mimecast blijkt ook dat Nederland een achterstand heeft op het gebied van cybersecurity-awarenesstrainingen. Veel bedrijven hebben onvoldoende dreigingsinformatie tot hun beschikking, waardoor zij qua informatiebeveiliging achter de feiten aanlopen, privacyrisico’s en andere kwetsbaarheden over het hoofd zien of vaak zelfs niet weten dat zij (potentieel) doelwit of slachtoffer van een dreigingsactor zijn. Het is dus hoog tijd om een inhaalslag te maken.

Cyberdreigingen blijven zich ontwikkelen

In het afgelopen jaar had ongeveer twee derde van de Nederlandse bedrijven te maken met een aanval via e-mail. Meer dan de helft meldt een toename van het aantal phishingaanvallen, ruim een derde werd vaker bestookt met impersonatie-aanvallen. Bij een impersonatie-aanval nemen criminelen de identiteit aan een vertrouwde partij om mensen te misleiden. Bijvoorbeeld een cybercrimineel die zich via e-mail voordoet als een leidinggevende of een andere vertrouwde partij. Ook zag een groot deel van de Nederlandse bedrijven meer nagemaakte websites of nepmails waarbij hun merk en logo werd misbruikt.

Integrale aanpak cybersecurity en privacy

Cybercriminelen nemen de tijd om netwerken van bedrijven binnen te komen, uit te zoeken op welke wijze ze maximale ontwrichting van processen kunnen bereiken en hoeveel losgeld ze kunnen eisen. Ransomware-aanvallen kunnen ook langdurig impact hebben op processen wanneer er sprake is van de inzet van verschillende drukmiddelen, zoals het ontoegankelijk maken van processen, diefstal van informatie, enzovoorts. Cybercriminelen netwerken met elkaar, wisselen informatie uit, zoeken samenwerking op, herzien hun phishing-methoden en ontwikkelen voortdurend nieuwe malware. Cybersecurity en IT-teams moeten hetzelfde doen. Meer samenwerking opzoeken en kiezen voor een integrale aanpak. Het cybersecuritylandschap van bedrijven kenmerkt zich vaak door versnippering. Er is een duidelijke gezamenlijke cyberweerbaarheidsstrategie op basis van een risicoanalysenodig nodig. Meer samenwerking, meer budget, meer kennis en een geïntegreerde aanpak.

Ontzorging

Laat je volledig ontzorgen op het gebied van cybersecurity en privacy. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of vraag een offerte aan.